Wytske Holtrop en Serika Haito

Wytske Holtrop en Serika Haito

Jonge musici brachten publiek in vervoering

Elke keer weer weet Stichting Classic Concerts de liefhebbers van licht klassieke muziek te verrassen. Ook afgelopen zondag was het genieten van celliste Wytske Holtrop en pianiste Serika Saito. Twee jong getalenteerde musici die met hun optreden het publiek in vervoering brachten.

Door Nel Kerkman

Op het programma stonden voor de pauze de werken van de componiste Schumann en Vasks vermeld, met als uitschieter de cello solo van Wytske Holtrop. Na de pauze kwam het werk van Fauré en de sonate van Shostakovich aan bod. In de toegevoegde informatie van het programmaboekje staat dat de beide dames al als kleuter piano en cello speelden en dat zij momenteel studeren aan het Haute Ëcole de Musique de Gèneve. Hun verdiensten op muzikaal gebied zijn niet mis en ze zijn al meerdere malen prijswinnaars geweest op menig concours. Het is beslist een eer dat zij in de Protestantse kerk hun muzikale talenten lieten horen.  

Eenheid

Als de Friese Wytske Holtrop op haar cello begint te spelen, voelt ze zich vrij. Ze vertelt met haar instrument een verhaal op haar manier. “De cello is mijn maatje. Ik kan me een leven zonder cello niet meer voorstellen. Het is voor mij bijna een mens: het is mijn stem.’’ Deze bekentenis vertelde ze ooit in een interview en tijdens haar solo kwam dat afgelopen zondag duidelijk naar voren in  ‘Gramata Cellam’ van P. Vasks.  Samen met haar cello zingt ze zelfs mee in bepaalde fragmenten van Pianissimo en dat klinkt echt heel bijzonder. Holtrop is een ware kunstenares die haar cello op een fantastische wijze bespeelt: ze zijn samen een eenheid.

Gracieus

Wanneer de sierlijke Serika Saito achter de piano plaats neemt dan verrast zij haar publiek de ene keer met een gracieuze aanslag en de andere keer is haar spel verbazingwekkend krachtig. Ook zij gaat totaal op in de muziek en neemt het publiek mee in haar pianospel. Zij heeft als pianiste nog een succesvolle toekomst voor zich. De interactie met Holtrop is zeer subtiel want met een klein oogcontact voelen de twee musici elkaar goed aan. In het laatste stuk met de sonate van Shostakovich geschreven voor cello en piano tonen de dames hun kunnen. Met een terecht verdiende ovatie bedankt het publiek hen voor een geweldig concert.  Het volgende Kerkpleinconcert is op 15 april met een pianorecital.


Comments are closed.