Vivianne Cheng – piano

Vivianne Cheng – piano

Onwaarschijnlijk knap              

Dat moet gezegd worden van de pianorecital die de Amerikaans/Chinese Vivianne Cheng zondag in de Protestantse kerk gaf. Het grensde echt aan het ongelooflijke hoe snel zijn de toetsen wist te raken. Haar vingers ‘teisterden’ de vleugel bijkans, maar ze kon het ook heel lieflijk ‘strelen’, kortom het was een bijzonder concert van de stichting Classic Concerts voor een goed gevulde kerk.

door Joop van Nes jr.

De Kerkpleinconcerten hebben altijd uitstekende muzikanten maar zo een als Cheng is er niet vaak geweest. “We hebben heel veel geluk gehad dat we haar vast hebben kunnen leggen. Ze heeft een volle agenda maar wat wil je ook anders. Ze is een van de jongste pianisten uit de Steinway Artist-wereld”, aldus voorzitter Peter Tromp. Sinds 1872 houdt het bedrijf Steinway een register bij van pianisten die de titel ‘Steinway Artist’ mogen voeren. Het betreft pianisten die ervoor hebben gekozen uitsluitend op piano’s van het merk Steinway te spelen en tevens eigenaar te zijn van minstens één exemplaar. Daarnaast is er een register van ‘Young Steinway Artists’ voor de getalenteerden onder hen die tussen 16 en 35 jaar oud zijn. Steinway verwacht dat deze pianisten altijd op een Steinway spelen indien er een geschikt exemplaar beschikbaar is. De pianisten worden er overigens niet voor betaald.

Cheng verdient echter een goed belegde boterham in de grootste concertzalen ter wereld. En dan komt zo een talent toch haar gaven hier, in Zandvoort, in een kleine maar mooie dorpskerk, laten horen (en zien). Ze zou eigenlijk een stampvolle kerk verdienen maar dat was helaas een utopie. Haar toehoorders zweefden ergens tussen een “schitterend en mooi concert” en “niet echt mooi, maar wel heel erg knap”. Ze hadden waarschijnlijk allemaal gelijk, maar een feit was dat Cheng haar talenten volop toonde en liet horen. Zoals al gezegd ‘teisterde’ ze het klavier van de vleugel. Vaak hard maar ook heel gevoelig. Het was in ieder geval een lust voor het oog om het te mogen zien. Wellicht kwam het ook door het programma, dat ze volledig afwerkte zonder een spoortje van bladmuziek, want de jonge dame had niet de makkelijkste pianowerken ‘meegenomen’. Tsjaikovski, Sjostakovitsj en Rachmaninoff eisen veel van de pianist die zich aan hun werken waagt. Maar Cheng is van buitenaardse categorie. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is gaf ze de klanken van de vleugel de vrije hand en die vulden de kerk. Je kon er niet omheen, als je dat al zou willen. Kortom een grandioos concert met een fenomeen op de vleugel. Graag meer van dit!


Comments are closed.