Symphonie Orkest Haerlem

Symphonie Orkest Haerlem

Daverend klassiek concert van Symphonie Orkest Haerlem

@Nel Kerkman

De Kerkpleinconcerten van stichting Classic Concerts zijn een verrijking voor de cultuur van Zandvoort en worden zeer gewaardeerd door de klassieke muziekliefhebber. In een goed bezette Protestantse kerk gaf het Symphonie Orkest Haerlem met een gastoptreden van pianiste Anne Brackman afgelopen zondag een voorproefje van hun Aanstaande lustrumconcert.

De ruim 50 leden van het 80 jaar oude Symphonie Orkest Haerlem (SOH) pasten amper in het voorgedeelte van de kerk en sommige bezoekers zaten bijna in het orkest, wat uiteraard ook een speciale belevenis geeft. Ook nu liet het SOH horen dat ze na  hun jaarlijkse Kerkpleinconcert weer een octaaf hoger op de muzikale ladder zijn gestegen. Het concert werd geopend met een prachtige ouverture in Italiaanse stijl van Frans Schubert. Vervolgens soleerde het 23-jarige multi-talent Anne Brackman in het romantische Pianoconcert a klein van Robert Schumann. Met krachtige aanslagen bleek Brackman haar publiek in de ban van haar spel te brengen en te houden. Onder leiding van een bevlogen dirigent Nicholas Devons was de pauze veel te snel in zicht.

Na de pauze werd de vleugel naar de zijkant geschoven. Zo had het publiek nog meer zicht op het fantastisch spelende orkest. In de ‘Vijfde symfonie’ van Tsjaikovski werden alle registers opengetrokken en werd het publiek overdonderd door het muzikale geweld: wat een belevenis! Staande ovatie. Wat is het altijd een feest om in de dorpskerk zo een groot orkest te mogen meemaken en dat voor een bijzonder laag entreebedrag. Een bezoeker uit Heemstede was speciaal op zijn fiets gestapt om het concert mee te maken en ook hij was zeer te spreken over de kwaliteit van het SOH orkest. Een staande ovatie en lovende woorden alom waren het resultaat van een heerlijke muzikale middag in Zandvoort.


Comments are closed.