piano – Jaap Stork

piano – Jaap Stork

Van de Oude naar de Nieuwe Wereld met Jaap Stork

Het bestuur van Stichting Classic Concerts had voor februari de pianist en componist Jaap Stork gecontracteerd om met muziek en verhalen over de levens van bekende componisten te vertellen. Ondanks het mooie weer was de belangstelling voor dit bijzondere concert groot.  

@Nel Kerkman

Laat je verrassen

In de Protestantse kerk stond niet alleen de vleugel voor Jaap Stork al klaar maar ook de beamer plus scherm die nodig waren om zijn verhaal over vijf bekende componisten toe te lichten met beelden. In haar welkomstwoord gaf Toos Bergen het publiek mee “Laat u verrassen door Jaap Stork”. De verrassing begon al voor de pauze toen de levensloop van de componisten Tsjaikovski, Dvořák en Rachmaninov met muziek en met verhalen door Jaap Stork in het zonnetje werden gezet. De titel van het Kerkpleinconcert toonde   de rode draad van de componisten, allemaal hadden zij de Oude Wereld verlaten om hun succes te halen in de Nieuwe Wereld, Amerika. Zoals eenieder weet is Jaap Stork een geweldige pianist en organist zowel op kerk- en kamermuziek en jazz maar dat Stork een vlotte en een humoristische spreker is, dat was de grootste verrassing van de middag. Met veel achtergrondinformatie en pikante verhalen over de componisten boeide Jaap Stork de aanwezigen.

Maurice Ravel

Na de pauze was de componist Couperin even in beeld maar de Franse componist Maurice Ravel nam de grootste plaats in met de schitterende pianocyclus ‘Le tombeau de Couperin’. Aan de hand van Ravel’s brieven toonde Jaap Stork met zijn mooie pianospel, beelden en voorwerpen hoe Ravel de verschillende muziekdelen opdroeg aan zijn gesneuvelde vrienden in de oorlog waar hij in 1916 als vrachtwagenchauffeur zijn land diende aan het front van Verdun. Het concert eindigde Stork met een geweldige improvisatie van ‘My funny Valentine’ en na een daverend applaus kreeg het publiek nog een toegift als verrassing.


Comments are closed.