Operakoor Almere

Operakoor Almere

Wat een schitterend koor

Zondag trad in de Protestantse kerk, in het kader van de Kerkpleinconcerten, het Operakoor Almere op. Het woord opera doet bij liefhebbers bepaalde verwachten boven komen, verwachtingen die ik niet kan delen. Ik ben niet bepaald een fan van deze muziek.

door Joop van Nes jr.

Hoe anders kan het lopen. Al direct bij het eerste programmaonderdelen begon ik te twijfelen. Het ‘Gli aranci olezzano’ en het ‘Paaskoor’ uit de opera Cavalleria Rusitcana van de Italiaanse componist Pietro Mascagni hakte er echt in. Maar het kon ook aan de uitvoering van het Operakoor Almere liggen, dat laatste was zeker het geval. Wat een super koor! Indrukwekkend, acteren en volume zijn woorden die bij ze passen. Ik was bijna ‘om’. Even later wist ik het zeker: opera is echt prachtig! En niet alleen het zingen, maar ook het acteren en de regie van de diverse solisten van het Operakoor Almere waren tot in de puntjes verzorgd. Het kan ook niet anders als je in je gelederen solisten hebt al Loes Jongen, Gabriëlle Stavenhagen, Ildiko Banki en Sjuul van de Vugt. Ze werden voortreffelijk door ‘hun talent’ Matthijs Jongen op de vleugel begeleid. Het kwartet vermaakte met hun schitterende stemmen en acteertalent het toch nog behoorlijk opgekomen Zandvoortse publiek.

Voor de pauze voor de leek zoals ik, een aantal onbekende onderdelen uit opera’s als Nabucco, Il Travatore en La Forza del Destino van de Italiaanse grootmeester van de opera, Guiseppe Verdi. Voor mij waren de bekendste aria’s en delen na de pauze. Een werkelijk schitterende sopraan Ildiko Banki zong ijzersterk de aria ‘Je veux vivre’ uit de opera Romeo & Juliette van de Fransman Charles Gounod. Werken van Camille Saint Saens volgden. En uiteraard, een zichzelf respecterend operakoor kan niet zonder: Carmen. Misschien wel de opera der opera’s, George Bizet’s meesterwerk uit 1875. Ook de door het publiek ‘geëiste’ toegift kwam uit de Toreador met een fenomenale V.d. Vug als solist. Ik ben helemaal om!


Comments are closed.