oktober 2016 Septentriones

oktober 2016 Septentriones

Geblazen kamermuziek bij Septentriones

Acht enthousiaste musici met een gezamenlijke interesse in kamermuziek vormen sinds het najaar van 2002 het blazersensemble Septentriones. De basisbezetting is een klassiek octet bestaande uit twee hobo’s, twee klarinetten, twee fagotten en twee hoorns. Afhankelijk van het repertoire wordt deze bezetting uitgebreid met bijvoorbeeld contrabas, fluiten of extra koperblazers.

Zondag traden ze in het kader van de Kerkplein Concerten van de stichting Classic Concerts op in de Protestantse kerk. Dirigent is sinds 2007 de bevlogen Herman Draaisma, die heel gedreven de diverse onderdelen van het concert aan de toehoorders uitlegde. Met de ogen dicht zag men bijna exact wat hij vertelde over onder andere de diverse dansen die de Franse componist Georges Bizet in zijn beroemde opera ‘Carmen’ vormgaf. Een warm samenspel van de diverse instrumenten. Voor de pauze werd het orkest met nog twee extra hoornblazers uitgebreid voor de Serenade in ES, opus 7 van Richard Strauss. Prachtige muziek die de niet al te volle kerk overspoelde.

Wolfgang Amadeus Mozart tekende voor het tweede deel van het concert. Ook van deze 18e-eeuwse meestercomponist werd de Serenade no. 10 KV 361 oftewel ‘Gran Partita’, gespeeld. Een meesterwerk dat meesterlijk werd gebracht. Vooral de ‘Finale’, was een finale waardig. Een mooie afsluiting van de bijzonder mooi concert.

Het volgende Kerkplein Concerten is op 20 november als het Symfonie Orkest Haarlem, met Nicolas Devons als dirigent, op zal treden. Daarvoor eerst nog ‘even’ genieten van de grote productie van Classic Concerts van 2016 in de Agathakerk: Misa Criolla en de Carmina Burana volgende week zondag!


Comments are closed.