November 2016 SOH

November 2016 SOH

Hartverwarmend Kerkpleinconcert 

 

Buiten gierde de wind maar binnen waren in de Protestantse kerk de mooie muzikale klanken van het grote Symfonie Orkest Haerlem (SOH) te beluisteren. Onder leiding van een enthousiaste dirigent Nicolas Devons en met medewerking van mezzosopraan Hetty Jansen was het op een na laatste concert van dit seizoen weer een warm bad.  

door Nel Kerkman

Vol verwachting klopten de harten van Toos Bergen en Peter Tromp, zou het concert nog door kunnen gaan? Maar de echte Kerkpleinbezoekers trotseerden de storm en kwamen naar de kerk om te luisteren naar een fantastisch programma waar de werken van Ravel, Elgar en Dvorák voor uitgekozen waren. De 70 musici van het SOH zijn amateurs, maar zitten tegen het randje van professionals aan: wat een eenheid en saamhorigheid tussen de diverse muziekinstrumenten. Heerlijk om naar te luisteren.

Met de compositie ‘Pavane pour une infante défunte’ van Ravel werd het concert rustig geopend om vervolgens over te gaan in een iets sneller tempo. De toon werd vooral in de vijf Sea Pictures, Op.37 gezet met de warme en mooie stem van de mezzosopraan Hetty Jansen. Haar toegevoegde profiel geeft aan dat zij een bekend en veelzijdige zangeres is. Zij kreeg na haar schitterende solo een terechte ovatie. Na de pauze was de Symphonie nr.8 in G groot van Dvorák aanbod. De compositie paste perfect met het natuurgeweld buiten. In het begin begon het orkest rustig maar iets verder werd het een heftig spektakel, met soms een liefelijke wals tussendoor. Uit het eerste gedeelte werden stukken herhaald, in de daarop volgende compositie, met een overweldigend slotdeel met de pauken en trombones aan het eind. Alle muziekinstrumenten kwamen in dit stuk goed tot zijn recht. Na een staande ovatie van het publiek gaf dirigent Devons aan dat er nog een kleine toegift als verrassing werd gegeven. Het volgende Kerkpleinconcert is op 18 december met het jeugdstrijkorkest ‘Divertimento’ en koor.


Comments are closed.