Mei 2016 Martijn en Stefan Blaak

Mei 2016 Martijn en Stefan Blaak

Excellerend pianoduo van Stefan en Martijn Blaak in Kerkpleinconcert

Stichting Classic Concerts verzorgt met zijn maandelijkse Kerkpleinconcerten in de Protestantse kerk een afwisselend muziekprogramma. Dit keer werden de bezoekers verrast met een pianoconcert van de cum laude afgestudeerde broers Martijn en Stefan Blaak. Ondanks dat de heren moeilijk te contracteren zijn, was het de stichting toch gelukt en kon men genieten van een bijzonder Kerkpleinconcert. 

Door Nel Kerkman

Bij aanvang van het concert stond de mooie vleugel te wachten op de vingervlugge vingers van Martijn en Stefan Blaak. De opkomst van belangstellenden had iets beter gekund en degenen die niet geweest zijn hebben echt iets geweldigs gemist. Twee jonge musici met als specialiteit het quatre-mains spel. In het concert van zondag 15 mei brachten zij met hun spel de aanwezigen direct al in vervoering met de ouverture van Giocchino Rossini. Prettig daarbij is altijd een goede toelichting die afwisselend door de broers gegeven werden en waar de muziek van Rossini als ‘de tophits van toen’ werd gepresenteerd. Het repertoire toonde composities van Schubert, Beethoven en na de pauze Rachmaninoff en een hedendaagse Vlaamse componist Piet Swerts.

Geweldig spektakel

Het speelplezier spetterde ervan af en was soms zeer subtiel en dan weer eens krachtig wat vooral bij Vesalius van Swerts goed te  horen was. De uitleg waarom Schubert vierhandig pianospel had gecomponeerd was een leuke anekdote. De verlegen Schubert kon dan samen piano spelen met een meisje en dan af en toe schuchter zijn hand op die van haar leggen. De hommage aan de wetenschapper Vesalius met het laatste stuk de Spiraal werd beeldend in muziekklanken weergegeven en gaf de bezoeker het gevoel hoe moeizaam de klim naar boven was. Een geweldig spektakel op de piano. Een staande ovatie toonde dat de bezoekers ontzettend hebben genoten van deze twee getalenteerde virtuozen. Het volgende Kerkpleinconcert is op 12 juni i.p.v. 19 juni met de Domstad Blazers ensemble.


Comments are closed.