laureaten bij Classic Concerts 2017

laureaten bij Classic Concerts 2017

Getalenteerde laureaten bij Classic Concerts 

Traditiegetrouw werd het muziekseizoen 2017-2018 van Classic Concerts, na een zomerstop, geopend door de laureaten van het Prinses Christina Concours. En zoals altijd was het een heerlijke middag waar liefhebbers van klassieke muziek een middag genoten van een gevarieerd Kerkpleinconcert.

door Nel Kerkman

Om deel te nemen aan het jaarlijkse Prinses Christina Concours en ook nog  te winnen dan moet je echt getalenteerd zijn. Per regio spelen maximaal 70 deelnemers die worden beoordeeld door een aantal jury’s. Uit de deelnemers worden 8 musici uitgekozen om in de aansluitende Regionale Finale te spelen. Aan het slot worden in elke regio 1ste, 2de  en 3de prijzen, publieksprijzen en laureatenprijzen uitgedeeld. Voor degenen die niet mochten spelen in de Regionale Finale, maar toch iets hebben verdiend zijn er aanmoedigingsprijzen en eervolle vermeldingen te behalen.

Jonge musici

De vier laureaten oftewel, geslaagde kandidaten van het Prinses Christina Concours waren dit keer: altvioliste Kaat Schraepen, pianist Florin Mantale. Jules Baeten en Koen Ubaghs bespeelden de klarinet. Deze jongeren hebben al veel prijzen in de wacht gesleept en met hun spel verblijden zij het muziekminnend publiek. Neem bijvoorbeeld de 17-jarige Kaat Schraepen. Zij opende het concert met een vioolsolo en speelde zonder bladmuziek composities van Vieuxtemps en Bruch. Ook Koen Ubagh toonde zijn vaardigheden met een klarinetsolo en in een stuk van Stravinsky, Three Pieces, kwam de klankkleur van een menselijke stem duidelijk naar voren. Niet alleen de keuze voor de nog in leven zijnde Hongaarse componist Béla Kovács was verrassend, maar ook  het samenspel tussen klarinet en piano, bespeeld door Jules Baeten en Florin Mantale met een hommage aan Richard Straus, was bijzonder en virtuoos. Na de pauze toonden de vier jonge musici nogmaals hun talenten en kregen tot slot van het publiek een terechte staande ovatie. Het eerstvolgende concert is op 15 oktober met de mooiste filmmelodieën, door Lisette Emmink, Josje Goudswaard en Camilla v.d. Kooij.


Comments are closed.