Juni 2016 Domstad Blazers Ensemble

Juni 2016 Domstad Blazers Ensemble

Prachtig Kerkpleinconcert

Het Kerkpleinconcert van afgelopen zondag was om door een ringetje te halen. Het Domstad Blazers Ensemble maakte er met zijn muziek, en vooral de keuze, een geweldig feest van, waar helaas te weinig belangstellenden van konden genieten. De thuisblijvers hebben echt ongelijk gehad.

door Joop van Nes jr.

Serenades, dat was de rode draad die door het muzikale programma liep. Voor de pauze was er aandacht voor twee schitterende muzikale serenades van Mozart en van Beethoven, niet bepaal de eerste de beste componisten. Na de pauze stond de Tsjechische componist Antonín Dvořák centraal. Vooral voor de pauze werd duidelijk wat voor een akoestiek de Protestantse kerk heeft. Het ensemble, bestaande 2 hobo’s, 2 klarinetten, twee fagotten en twee Engelse hoorns, klonk als de spreekwoordelijke klok. In het eerste stuk van Mozart, de Serenade No. 11 uit 1781, werd duidelijk wat de eerste klarinettiste in haar mars had. Zij gaf, misschien wel hyper geconcentreerd, ‘tegengas’ tegen stevige werk de hobo’s en vooral de hoorns. Een feest voor het oor.

Beethoven, tijdgenoot van en altijd gewerkt in de stijl van Mozart, maakte er ook een prachtig werk van. Zijn Oktet in Es. Opus 103, uit 1792, is daar een schitterend voorbeeld van. Terecht was dirigent Leon Bosch zeer tevreden over de prestatie van zijn orkest, getuige de beide duimen die hij richting hen opstak aan het einde. Misschien wel het klapstuk van het concert was weggelegd voor na de pauze. Antonín Dvořák maakte in 1878 voor deze bezetting zijn Serenade voor blazers opus 44. Het werk bevat alles wat een klassiek stuk nou zo mooi maakt. Tempowisselingen en al dan niet ingetogen, het kwam er allemaal in voor. Het werd, om met Toos Bergen van Classic Concerts te spreken, “werkelijk geniaal” uitgevoerd. Opnieuw een super tevreden dirigent maar wat belangrijker is, ook het publiek was laaiend enthousiast. Van mij mag het Domstad Blazers Ensemble vaker op het programma staan!

Classic Concerts gaat nu op vakantie. Het eerstvolgende concert is op 18 september als laureaten van het Prinses Christina Concours, Zandvoort weer aan zullen doen.


Comments are closed.