Jaap Stork 2017

Jaap Stork 2017

Van Bach tot Bernstein in Kerkpleinconcert

Een keer per maand slagen de bestuursleden Toos Bergen en Peter Tromp van stichting Classic Concerts Zandvoort er telkens in om koren, orkesten en solisten naar de dorpskerk te contracteren. Op de agenda van muziekseizoen 2017 staan er uiteenlopende muzikale uitstapjes die beslist de moeite waard zijn om de kerkpleinconcerten te bezoeken.

@Nel Kerkman

Op zondag 19 februari stond op de agenda geen groot orkest vermeld die de oude kerk met klassieke klanken zou vullen maar eenzaam en verlaten stond vooraan in de kerk de vleugel te wachten op de vingervlugge vingers van pianist Jaap Stork. Ook het publiek, wat in grote getalen aanwezig was, wachtte vol spanning af want een reis langs bekende componisten vanaf 1685 tot 1990 is een boeiende aangelegenheid. En dat werd het ook. Met veel achtergrondinformatie en pikante verhalen over de liefdeslevens van diverse componisten slaagde Jaap Stork erin om de aanwezigen van beging tot het eind te boeien.

Virtuoos

Jaap Stork begon het concert met ‘The Arrival of the Queen of Sheba’ van Händel op het Knipscheerorgel uit 1894 die ondanks een mankement ‘een hangertje’ aan de toetsen overweldigend was. Sinds 1970 is Stork organist van de Adventskerk te Aerdenhout dus was dit uitstapje naar het orgel van hem te verwachten. Vervolgens kwamen voor de pauze de componisten Bach, Mendelssohn, Schumann, Brahms aanzet maar ook Mozart werd niet vergeten. Met een fantastische improvisatie in Mozarts stijl met ‘Testament’ van Boudewijn de Groot werd het eerste gedeelte afgesloten. Na de pauze ging de muziekreis verder en kwamen de composities meer richting jazz met Gershwin en Bernstein met de ‘West side story’ als hekkensluiter en dat allemaal zonder enig bladmuziek: wat een virtuoos. Bij elke stroming werd er iets over de componist verteld zelfs Zandvoort werd veelvuldig genoemd in een smeuïge anekdote. Na een daverend slotapplaus verzocht Stork het publiek ritmisch mee te klappen bij een blues achtige improvisatie op ‘We gaan naar Zandvoort’ en dat werd met veel enthousiasme gedaan. Het was weer een geslaagd en verrassend Kerkpleinconcert. Het concert op 19 maart beloofd ook bijzonder te worden.

 


Comments are closed.