Heemsteeds Philharmonisch Orkest

Heemsteeds Philharmonisch Orkest

Een fabuleus openingsconcert bij Classic Concerts

Het nieuwe seizoen van de Kerkplein concerten van stichting Classic Concerts wordt sinds 2003 traditioneel geopend door het Heemsteeds Philharmonisch Orkest (HPhO). Een prachtige traditie die de organisatie in ere moet houden want een mooier begin voor een klassiek muzikaal 2019 is niet te bedenken.

@Nel Kerkman

De Protestantse kerk was tot de laatste plaats bezet met enthousiaste muziekliefhebbers en opmerkelijk ook jeugdige supporters voor een van de meespelende vader en of moeder. Het orkest bestaat uit 50 zeer gedreven musici en dan laten we het woord ‘amateur’ maar weg want het HPhO onder leiding van Dick Verhoef gaat meer de richting van professionaliteit op.

Het openingsconcert 2019 was er een met een goud randje met als gast het optreden van de fantastisch spelende gitarist Sander van Willigenburg. Het concert begon met de bekende sprookjes-opera Hänsel und Gretel van Engelbert Humperdinck wat al zeer genoeglijk en speels klonk. Vervolgens stond het ‘Concierto de Aranjuez voor gitaar en orkest van de Spaanse componist Joaquín Rodrigo op het programma.  Het muziekstuk bestaat uit drie delen en van alle drie is het tempo totaal anders: vurig en snel, rustig en langzaam, en vrolijk spel. De combinatie gitaar en het orkest was een openbaring wat een elan had Willigenburg, vingervlug bewogen zijn vingers over de snaren en je werd vanzelf meegesleept in een flamenco. De gitaar werd perfect begeleid door een fluit, een piccolo, een hobo, een Engelse hoorn, klarinetten, fagotten, hoorns, trompetten en strijkinstrumenten. Terecht waardeerde het publiek dit met een ovationeel applaus.

Na de pauze kreeg de ‘Noorse dansen’ van Edvard Grieg alle aandacht. Maar de uitsmijter van het concert was de ‘West Side Story’ van Leonard Bernstein. Ongelofelijk wat een verrassing, niet alleen het publiek genoot maar ook de musici en dirigent Dick Verhoef zag je zichtbaar genieten van dit spektakel. Onder de bezielende leiding van Verhoef gaf het orkest een swingende afsluiting van een onvergetelijk concert. Het staande applaus was terecht verdiend en werd beloond met een toegift.


Comments are closed.