Genieten van Kamerkoor Airone

Genieten van Kamerkoor Airone


Het Amsterdamse kamerkoor Airone gaf zondag in een goed gevulde Protestantse kerk een geweldig concert in het kader van de Kerkpleinconcerten van de stichting Classic Concerts. Het koor waar normaal gesproken dirigent Arjan van Dijk voor staat, kon zondag helaas niet over de vaste dirigent beschikken. Van Dijk, tevens dirigent van het Zandvoorts Mannenkoor, moest wegens ziekte afzeggen en heeft dus de vruchten van het werk van de afgelopen anderhalf jaar repeteren niet kunnen plukken. Hij werd voortreffelijk vervangen door Rachel Vroom.

@Joop van Nes jr.

Het programma voor de pauze kende louter Franstalige muziek, onder andere van Claude Debussy en Camille SaintSaëns. Zoals het een kamerkoor betaamd, werd er à capella gezongen. Opvallend was de keuze voor twee liederen uit de 16e eeuw. Een lied van de Nederlander Jan Pieterszoon Sweelinck en een van de Belg Orlando di Losso werden beide dermate mooi vertolkt dat, als je je ogen sloot en goed luisterde, het leek alsof een koor van monniken in een Middeleeuws klooster al zingende door de gangen liep. Prachtig!

Na de pauze was er plaats ingeruimd voor de Franse componist Gabriel Fauré met zijn Messe de Requiem. Het koor werd daar voortreff elijk in bijgestaan door Bart van Sambeek op vleugel, Mirjam Rietberg op de harp, Magrita Rondeel op cello en Inger van Vliet speelde haar viool. Om stil van te worden! Fauré componeerde zijn langste werk tussen 1887 en 1890. Oorspronkelijk was het gecomponeerd voor koor en orkest, maar het Kamerkoor Airone bracht het met een kleine bezetting; een echte vondst! Terecht kreeg het gezelschap een staande ovatie.

Comments are closed.