Symfonieorkest Haerlem o.l.v. Nicolas Devons

Symfonieorkest Haerlem o.l.v. Nicolas Devons

Symfonieorkest Haerlem   o.l.v. Nicolas Devons

Wanneer

12 november 2023    
15:00 - 17:00

Reserveringen

Reserveren gesloten

Waar

Zondag 12 november 2023

aanvang 15.00 uur

Symphonie Orkest Haerlem

Nicolas Devons – dirigent

m.m.v. Trio d’Encore

Programma

Ouverture Le carnaval romain, op. 9

Hector Berlioz (1803-1869)

Tripelconcert, concert voor viool, cello en piano in C groot, op. 56

Ludwig van Beethoven (1770-1827)

  • Allegro
  • Largo
  • Rondo alla polacca

Solisten:

Koen Stapert (viool), Marcus van den Munckhof (cello) en Caspar Vos (piano)

Pauze

Symfonie nr. 2, ‘Pastorale’, in D groot, op. 73

Johannes Brahms (1833-1897)

  • Allegro non troppo
  • Adagio non troppo
  • Allegretto grazioso (quasi andantino)
  • Allegro con spirito

Info programma

Geopend wordt met de sprankelende ouverture Le carnaval romain van Berlioz. Berlioz was binnen de romantische muziek een belangrijk vernieuwer. Zo componeerde hij in deze uitgebreid geïnstrumenteerde ouverture onder andere een bijzondere rol voor de althobo als inleiding van een liefdesduet.

Als solowerk koos het orkest het spectaculaire Tripelconcert van Beethoven, het enige concert dat Beethoven ooit geschreven heeft voor meer dan één solo-instrument. Het orkest heeft behalve de inleiding af en toe kort het thema en speelt verder vooral een begeleidende rol. Wat geheel geen straf is, omdat het virtuoos geschreven concert mede dankzij de drie professionele solisten van Trio d’ Encore, Koen Stapert (viool), Marcus van den Munckhof (cello) en Caspar Vos (piano), een genot is om naar te luisteren.

Na de pauze wordt de 2e Symfonie van Brahms gespeeld. Een briljant in elkaar passend Zwitsers uurwerk waar je als toehoorder wordt meegenomen in de emoties van de componist. Van liefdesverdriet tot pastorale sferen, van subtiel tot opzwepend, met de bekende uitbarsting van de trombones in de slotfase.

Het SOH werd opgericht in 1938. Dertig jaar heeft het orkest onder leiding gestaan van André Kaart. Na Otto Tausk (thans chefdirigent van het Vancouver Symphonie Orchestra) is Nicholas Devons sinds het najaar van 2002 onze vaste dirigent. Onder zijn leiding streeft het orkest naar meer allure zowel op muzikaal gebied als in de presentatie. Zo voerde hij groepsrepetities onder leiding van professionele repetitoren en studiezondagen in. Een studieweekend hoort daar ook bij. De recensent van het Haarlems Dagblad meldde kort na Devons’s aantreden, naar aanleiding van het voorjaarsconcert: ‘We kunnen constateren dat het heel goed gaat met het orkest en dat we nog veel moois van dit ensemble kunnen verwachten’. Er volgden nog vele andere mooie recensies.

Het SOH telt nu ruim 50 leden. Een goede sfeer en een vriendschappelijke omgang met elkaar zijn onmisbare voorwaarden gebleken voor goed musiceren. Dit is altijd het eerste wat solisten en nieuwe spelers bij binnenkomst opvalt. De concertreis naar Berlijn in 2005 heeft daar ook veel toe bijgedragen. Voor het jubileumjaar 2008 stond een reis naar onze Franse jumelagestad Angers op het programma. In 2011 ging het orkest op concertreis naar Praag. In 2014 waren we in Salzburg en Wenen, waar we in Slot Schönbrunn speelden. Halle, Leipzig en Weimar werden in 2017 bezocht. De vereniging bezit een aantal eigen instrumenten, o.a. contrabassen en antieke gerestaureerde pauken. Traditioneel geven wij eenmaal per jaar een concert in de Philharmonie in het najaar. In het voorjaar meestal in de Wilhelminakerk, ook in Haarlem. Ook worden we voor andere evenementen uitgenodigd, zoals het jaarlijks begeleiden van de Mattheus Passion.

Nicholas Devons, sinds 2002 de vaste dirigent van het SOH, groeide in Engeland op. Hij komt uit een muzikale familie – zijn moeder was beroepspia­niste – en speelt al vanaf zijn achtste jaar viool. Na een eco­nomiestudie in Cambridge be­sloot hij muziek als vak te kie­zen.
Vanaf 1979 studeerde hij viool bij Mark Lubotsky aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, waar hij in 1983 zijn orkestdiploma en een jaar later zijn diploma Uitvoerend Musicus behaalde. Veel remplaceerde hij daarna bij verschillende orkesten, o.a. het Radio Filharmonisch Orkest, het Radio Symfonie Orkest en het Ballet Orkest.
Vanaf 1990 hield hij zich steeds meer bezig met orkestdirectie. Hij is ook concertmeester van het Noordhollands Bach Orkest.

Reserveringen

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.