December 2016 Kerstconcert

December 2016 Kerstconcert

Sfeervol kerstconcert Classic Concerts

De Protestantse kerk was zondagmiddag stampvol voor het kerstconcert van de stichting Classic Concerts. Het Jeugdstrijkorkest Divertimento en het Ouderkoor van de Vrije school Haarlem onder leiding van Jetske Mijnssen traden op en ze maakten er een echt kerstconcert van. Vanaf het eerste programmalied tot de laatste samenzang met de volle kerk waren stuk voor stuk met recht sfeervol te noemen.

door Joop van Nes jr.

Voorzitter van Classic Concerts Peter Tromp meldde bij aanvang dat ‘zijn’ stichting van meet af aan jonge musici een podium wil bieden en dat dit Jeugdstrijkorkest Divertimento nu precies is wat daarmee bedoeld wordt: talentvolle muzikanten vanaf 12 jaar de kans geven om op te kunnen treden. En talentvol zijn ze zeker. Eigenlijk is het Jeugdstrijkorkest Divertimento een veredeld kamerorkest. Ze spelen deze stijl klassieke muziek en zonder dirigent, zoals het een kamerorkest betaamd. “Wij leren ze luisteren naar elkaar en dan heb je uiteindelijk geen dirigent nodig”, aldus een van de begeleiders van de jongeren.

Een prachtig optreden kwam als een warme deken over de toehoorders bij het eerste de beste programmaonderdeel: het ‘Alma dei creatoris’ van Wolfgang Amadeus Mozart. Een schitterende prestatie ook van het Ouderkoor van de Vrije School van Haarlem met een bevlogen dirigente Jetske Mijnssen, die haar koor terecht complimenteerde. Nog voor de pauze trad het jeugdorkest zonder koor op. De ‘Holberg suite’ van Edvard Grieg is een wat treurig werk dat zo nu en dan toch ook wat vrolijke noten. De strijkers hadden er totaal geen moeite mee. Een puike uitvoering.

Na de pauze zong het koor ‘Es wird ein Stern aus Jacob aufgehn van Felix Mendelssohn Bartoldy. Een mooi werk dat het koor, met begeleiding van pianist Gerben Uilenbroek schitterend uitvoerde. Genieten, met een hoofdletter. Vervolgens werden een aantal kerstliederen gezongen waarvan de laatste twee, ‘Midden in de winternacht’ en ‘Komt allen tezamen’, met medewerking van de volle kerk en de kerstsfeer benadrukte. Een warm slot van een prachtig concert.

Het volgende concert is het Openingsconcert. Op 17 januari aanstaande treedt traditiegetrouw het Heemsteeds Philharmonisch Orkest onder leiding van Dick Verhoef op. Goede wijn behoeft geen krans!


Comments are closed.