Capella Puellarum

Capella Puellarum

Primeur bij Kerkpleinconcert van Capella Puellarum

Op Zondag 17 maart gaven 15 klassiek geschoolde jeugdige zangeressen van het Muziekinstituut St. Bavo (Haarlem) een bijzonder concert in de Protestantse kerk. Samen vormen de jonge zangeressen het ensemble Capella Puellarum en met begeleiding van pianist Martijn Breebaart gaven zij een verrassend vocaal jazzprogramma.

@Nel Kerkman

De geselecteerde senioren meisjes van Capella Puellarum (CP) verzorgen regelmatig de Hoogmis in de Kathedraal St.Bavo en hebben al een flinke staat van verdiensten binnen het Muziekinstituut. Op uitnodiging zingt CP ook bij concerten zoals afgelopen zondag bij Classic Concerts. De wens van de koormeisjes was om, na een concert met het Philadelphia Girls Choir vorig jaar, ook eens een keer jazzklassiekers te zingen. Deze uitdaging werd in een zeer goed bezette kerk gerealiseerd.

Grenzen verleggen

“‘Soms moet je weleens een uitstapje kunnen maken,” zei Toos Bergen van Classis Concerts in haar welkomstwoord. Daarmee doelde zij op dat ook de organisatie verrast was met het aangeboden programma van CP immers bij de Kerkpleinconcerten staat de klassieke muziek meestal centraal. Vervolgens nam Sanne Nieuwenhuijsen dirigent bij het Muziekinstituut St.Bavo het stokje van Bergen over en introduceerde haar ‘meiden’. Na een duidelijke toelichting over het gekozen thema ‘Liefde’ van de jazzklassiekers door de zangdocent Michelle Malliger lieten de 15 ‘meiden’ het publiek hun fantastische muziekkeuze horen. Het concert was in drie blokken verdeeld waarbij het eerste nummer steeds werd gezongen door CP. In elke blok zongen in totaal 11 solisten prachtige jazzliederen met tussendoor een klein interview van Malliger met een van de jonge dames. Zo kreeg het publiek een goed beeld over de motivatie van deze jeugdige solisten.    

Smaakt naar meer

Na de pauze was er nog een verrassing, bij het beginstuk ‘Cheek to cheek’ enthousiast gezongen door het CP stond opeens Jonas Heller met saxofoon op de kansel. Dit muziekstuk was gearrangeerd door Lisanne Bosman, zij zong later zeer bevlogen ook de door haar gearrangeerde Autumn leaves. Het gezamenlijke optreden van zowel het koor als de solisten was van zeer hoog niveau en daarbij begeleidde Martijn Breebaart hen met zijn fantastisch pianospel. Als sluitstuk van dit verrassende en geweldige concert zong het CP met veel verve Java Jive. Het experiment van dit jeugdige meisjeskoor was geslaagd te noemen, het publiek bedankte hen met een daverend applaus. Dit uitstapje zou zeker een vervolg moeten krijgen maar dan met meer jeugdiger publiek erbij want die laten het een klein beetje afweten bij de Kerkpleinconcerten.  


Comments are closed.