April 2016 Hoorns Byzantijns Koor

April 2016 Hoorns Byzantijns Koor

Een indrukwekkend en bijzonder Kerkpleinconcert

De Kerkpleinconcerten georganiseerd door Classic Concerts zijn niet meer weg te denken in cultureel Zandvoort. Op zondag 17 april was er weer een concert om van te smullen. Het Hoorns Byzantijns Mannenkoor (HBM) stond op het programma en vele muziekliefhebbers hadden gehoor gegeven om bij dit bijzondere koor aanwezig te zijn. Zij werden niet teleurgesteld.

@ Nel Kerkman

Bij binnenkomst van de Protestantse kerk aan het Kerkplein waande je in een Byzantijnse kerk. Er stonden twee iconen centraal, Moeder Gods en Christus, er naast een doopvont met drie kaarsen plus een Byzantijnse kaars. Het enige wat ontbrak aan de Russische religieuze traditie was de geur van wierook die werd  aan het begin van het concert ingevuld door een gepassioneerde dirigent Grigori Sergei Saolea en het Engelenkoor bestaande uit 26 mannen uit Hoorn. De klanktoon was gezet.

Pasen en Ritulen

Het repertoire van HBM was voor de pauze gewijd aan het Orthodox Pasen dat in de oosterse wereld op 1 en 2 mei 2016 gevierd wordt. Na de pauze werden de liederen gezongen over de rituelen van doop, huwelijk en overlijden. Met een goede uitleg van de dirigent omtrent de liturgie van Pasen en de Rituelen werden de aanwezigen verplaatst naar de Slavisch-Byzantijnse ritus zoals die gezongen wordt binnen de Russisch Orthodoxe kerk. In de geloofsbelijdenis zong de dirigent een ontroerende solo maar ook de diverse solopartijen met de lage tonen van de bassen waren indrukwekkend. En dan te bedenken dat alle gezangen a capella en in het Russisch gezongen worden en ook nog eens glaszuiver, is zeer bijzonder. Aan het eind van het concert werd het publiek door de dirigent betrokken om, zoals gebruikelijk in de Byzantijnse kerk, samen met het koor mee te zingen. Een zeer aparte belevenis om met elkaar een te zijn in gezang. Het bracht mij terug naar het Griekse Pasen wat ik ooit mocht mee maken waar hetzelfde gevoel ook nu weer naar boven kwam. Nogmaals een zeer bijzonder concert met een goud randje. Een uitbundig staande ovatie was een terechte beloning voor een prachtig concert.


Comments are closed.