Concertinformatie

Concertinformatie

Zondag 17 juni 2018

 

Het programma van het Domstad Blazers Ensemble op 17 juni 2018 is een interessante combinatie van stukken uit verschillende perioden van de muziekgeschiedenis. De vroegste werken zijn van W.A. Mozart, de klassieke stijlperiode. Voor blazers, en zeker in dit programma, is dat de bron waaruit alles voortkomt. De Gran Partita KV 361 is een topstuk uit de literatuur voor blazers, een werkelijk onuitputtelijke bron van muzikaliteit. Het Adagio KV 411 wilden we ons publiek niet onthouden nu we toch alle klarinettisten (ook bassethoorns) daarvoor paraat hebben. Het Urlicht van Gustav Mahler stamt uit de romantische periode en bespeelt de subjectieve emoties. In de Capriccio (1978) van Tristan Keuris krijgen ritme, harmonie en instrumentatie andere dimensies. Alles staat hier zonder compromis in dienst van het muzikale idee.

Programma:

  • Capriccio van Tristan Keuris
  • Adagio voor 5 klarinetten KV 411 van Wolfgang Amadeus Mozart
  • Urlicht van Gustav Mahler, arr. Leon Bosch

Pauze

  • Serenade in Bes KV 361, Gran Partita van Wolfgang Amadeus Mozart

Medewerkers:

Dirigent: Leon Bosch

Hobo: Bert Versteeg en Metske Gerlsma

Klarinet: Mariska Sloot, Bas de Wilde, Mascha Hoogendoorn en Onno Meijer

Fagot: Sjoert Schwitters en Marca Schrap

Hoorn: Anneloes van Venetië, Ger Otten, Esther Kooistra en Arie van Hoek

Contrabas: Karolien Thio

Het Domstad Blazers Ensemble is ruim 30 jaar geleden opgericht door enkele blazers uit de Utrechtse Studentenorkesten en het Nederlands Studenten Orkest. Het is uitgegroeid tot een professioneel werkend ensemble van gedreven musici; beroeps en amateurs. Het ensemble heeft een basisbezetting van hobo’s, klarinetten, hoorns en fagotten, aangevuld met fluiten. Het repertoire bestrijkt zowel de muziek voor traditioneel blaasoctet, zoals de serenades van Mozart, Krommer en Beethoven, als werken voor groter blazersensemble, zoals bijvoorbeeld Symphonietta van Van Otterloo. Maar ook muziek met strijkers, waaronder de beroemde Blazers Serenade van Dvorak, behoort tot de aantrekkelijke muziek voor blazersensemble. Daarnaast voert het ensemble werken uit van eigen ensembleleden, zoals de ‘Dolomieten Serenade’ van voormalig dirigent Bas Pollard, en de ‘Vlaamse miniaturen’ van hoornist Arie van Hoek. Het Domstad Blazers Ensemble geeft regelmatig concerten op de zondagmiddag. Het was verschillende malen te horen tijdens de jaarlijkse ‘hofjesconcerten’ in de Amsterdamse Jordaan, opende in Zeist het Mozartjaar en trad op bij verschillende festivals, zoals het Nijenhuisfestival op kasteel Nijenhuis te Heino en het zomerfestival in Goedereede. Zeer succesvol waren de kinderconcerten met Peter en de Wolf en Babar het Olifantje. Het ensemble heeft met verschillende dirigenten gewerkt, waaronder Ton van der Kieft, Bas Pollard, Jan Kouwenhoven en Clemens Rosmulder. Momenteel staat het ensemble onder leiding van Leon Bosch.

Leon Bosch studeerde klarinet, es-klarinet en directie aan het conservatorium van Maastricht en sloot deze studies in 1983 af. Vanaf 1980 was hij klarinettist bij het Rotterdams en het Amsterdams Philharmonisch Orkest. Sinds 1989 is hij als soloklarinettist verbonden aan het huidige Nederlands Philharmonisch Orkest. Hij is hoofdvakdocent aan het Conservatorium te Maastricht en speelde bij diverse kamermuziekensembles zoals het Schubert Consort, het Berlage Blazers Ensemble, het Viotta-ensemble en Musique Instrumentale Mosanne, Holland Wind Players, Ensemble Musica Rossi, Complesso musicale Cartizze en Blazers Octet ‘008‘. In zijn inmiddels meer dan 30-jarige carrière als orkestmusicus heeft hij gewerkt met beroemde dirigenten zoals Antal Dorati, Klaus Tennstedt, Eugene Ormandy, David Zinman, Emanuel Krivine, Paavo Berglund, Dietrich Fischer-Dieskau, Szemyon Bishkov, Kurt Sanderling, Michael Tilson-Thomas, Edo de Waart, Hans Vonk, Hartmut Haenchen, Yakov Kreizberg en Marc Albrecht. Hij gaf onder meer concerten met Philippe Entremont, Christian Zacharias, Julian Reynolds, Riccardo Bertazzolo, Gordan Nicolic en Herre-Jan Stegenga. Momenteel is hij chef-dirigent van Philharmonisch Orkest Mozart Amsterdam, Symfonisch Blaasorkest Heemstede en is hij daarnaast ook artistiek leider en dirigent van het Ensemble COMA en het Domstad Blazers Ensemble.

Locatie: Protestantse kerk Zandvoort
Aanvang: 15.00 uur (kerk open 14.30uur)
Toegang: € 5,00 (kaarten verkrijgbaar aan de zaal)

voor meer informatie: Toos Bergen 06-51853814